Verksamhetsberättelse 2022 för Knivstaortens Ryttarklubb
2022 var klubbens 25:e verksamhetsår sedan starten 1997.
Föreningen gjorde sitt formella utträde ur Svenska Ridsportförbund den 22 december 2021 och kommer framöver att vara en ideell förening i Knivsta kommun med fokus på en hållbar hästnäring. Då det finns ett stort antal stallar och hästar i kommunen som används inom olika aktiviteter såsom ridning, trav, körning, avel med mera är det viktigt att föreningen representerar hästvälfärden i Knivsta kommun. Ett starkt önskemål är möjligheten att skapa trygga ridvägar.
STYRELSEN
Styrelsen har haft 7 protokollförda möten under året: 15 februari 2022, 6 mars 2022, 10 april 2022, 29 juni 2022, 26 oktober 2022, 5 december 2022 och den 16 januari 2023.
Styrelsen har bestått av: Görel Nyman – ordförande, Carin Wrange-sekreterare, Maria Carlsson – kassör, Ulrika Lagerquist – ledamot, Åsa Skiöld – ledamot, samt Madelene Granath som adjungerad.
ÅRSMÖTET
Årsmötet hölls digitalt den 25 januari 2022. Innan dess (22 december 2021) hade beslut tagits om att lämna Svenska Ridsportförbundet/ Svenska Riksidrottsförbundet. KORK fortsätter framöver som ideell förening i Knivsta kommun. Då i princip hela styrelsen från tidigare år avgick gjordes inget val. De medlemmar som kunde tänka sig att ingå i en ny styrelse var Görel Nyman, Maria Carlsson, Åsa Skiöld och Ulrika Lagerquist.
ANTAL MEDLEMMAR
Klubben har under 2022 haft 27 medlemmar.
AKTIVITETER
Ett medlemsmöte för nya och gamla medlemmar hölls 20 mars 2022 i lokal Glaskupan på CIK i Knivsta. Syftet var att presentera de tankegångar som den grupp medlemmar i ”gamla KORK” ville presentera för hästintresserade i Knivsta kommun. Knivstaortens RK, som tidigare har varit en tävlingsklubb under 24 år, vill framöver fokusera på en hållbar hästverksamhet i Knivsta kommun, oavsett hästras och användningsområde.
Ambitionen är att erbjuda alla hästintresserade spännande föredrag om aktuell kunskap och forskning kring häst samt bjuda in till studiebesök. Föreningen kommer även att verka för trygga ridvägar i kommunen, bland annat i de två nya naturreservat som ska bildas.
På mötet den 20 mars 2022 föreläste Eva Bergström, Hästplaneraren om: ”Hur få acceptans för häst och ryttare i en växande kommun”. Eva har under många år verkat för att få ökat fokus på hästen inom samhällsplaneringen ibland annat Värmdö kommun.
Hästliv i Knivsta kommun startade som facebooksida under våren och fick genast många följare, i nuläget 587 personer. På fb-sidan kan allt om häst, främst i Knivsta kommun, publiceras. Det är Madelene Granath som håller i sidan.
Via Facebooksidan har vi satt hästen på kartan i Knivsta kommun. Det fanns långt ifrån den medvetenhet som det finns idag, att vi är över 600 hästar och minst 77 hästgårdar, med olika inriktningar och intressen. Två fina ridskolor, hästfritids, stora och fina islandshästanläggningar, ett otroligt brett intresse för ridning av såväl framgångsrika-tävlingsryttare och hobbyryttare, äventyrare till häst, uppfödare, kompetenta hovslagare och så duktiga veterinärer, prisade i Hästsverige. Här finns även företag inom belöningsbaserad relation till hästen, landslagsryttare inom beridet bågskytte, miniatyrhästar som deltar och tävlar på kända evenemang runt om i Sverige, terrängbana och gårdar som anordnar tävlingar inom westernridning.
Upsala Nya Tidning (UNT) har vid fem tillfällen publicerat texter och bilder om hästverksamheter i Knivsta kommun.
1. Säkra och trygga ridvägar
2. Hästfritids i kommunen
3. Knivsta marknad och hästskit
4. Två artiklar om framtida ridvägar i Ängbyskogens naturreservat
Under våren 2022 har Madelene Granath och Carin Wrange haft dialog med olika partier i Knivsta kommun inför valet 2022 angående det stora antalet stallar och hästar i området. Vad vill kommunen göra för att stötta hästnäringen, skapa trygga ridvägar med mera?
Lördagen 10 maj fanns KORK på plats på Knivsta marknad med ponnyridning för de minsta ryttarna. Två snälla shetlandsponnyer fick under nära två timmar bära runt på många glada barn. Vi hade även bjudit in såväl Lagga ridskola och Olunda ridskola som erbjöd olika aktiviteter såsom käpphästhoppning och olika ”gissa-lekar”.
Lördag 3 september åkte några medlemmar till Strömsholms ridskola för studiebesök på bl a den aktiva grupphästhållningen som finns där. Linda Kjellberg och Karin Morgan tog emot och informerade om såväl de olika aktiviteterna som bedrivs på Strömsholm och den forskning som görs med fokus på grupphästhållningen.
Möte om allemansrätten arrangerades den 23 november i Knivsta kommun. Det var Carin von Köhler, Knivsta kommun, som bjöd in alla som ville lära sig mer om just allemansrätten med fokus på ryttare. Björn Galant, LRF, höll ett mycket bra och informativt föredrag där han förklarade grundprinciperna kring allemansrätten, vilket är viktigt att känna till för ryttare.
Tisdag 3 januari 2023 träffades Görel Nyman, Carin von Köhler, Ann-Catrin Thor och Carin Wrange på plats i Ängbyskogen för att under cirka 2.5 timmar diskutera olika sträckningar för en framtida ridstig med mera. Ett tydligt medskick från KORK var att ryttare måste kunna nå ridstigen från allmän väg, vilket innebär vid kurvorna mellan Hagelstena och Åby gård där Upplandsleden idag ansluter till Ängbyskogen.
Sammanställningen av årets verksamhet är gjord av Madelene Granath och Carin Wrange
Lämna en kommentar