Föreläsning om sårbehandling med veterinär Susann Adehed den 24 november 2024
Akutsjukvård för häst
Vilka undersökningar/kunskaper bör du som hästägare klara/ha?
Enklare baskunskaper om anatomi
Enkel klinisk undersökning:

– Ta puls; normalt 28–40 slag/ minut
– Kolla slemhinnor
– Lyssna på tarmljud
– Ta tempen; normalt 37–38 grader
– Andning; normalt 8–16 andetag/minut
Kunna använda visitertång, brems, stetoskop
Baskunskaper om utfodring, avmaskning och hovskötsel

Sårskador
Är såret nytt eller gammalt? Kan orsaka feber, hälta mm om äldre.
Färska sårskador ger oftast inte hälta.
Mer allvarligt om sår nära led, senskida, bursa (slemsäck), ögonskada.
Lednära sår måste undersökas närmare.
Allvarliga skador/sår bör undersökas på veterinärklinik
Kotsenskidan är en lång struktur som kan bli skadad på flera ställen. I kotsenskidan finns både ytliga och djupa böjsenan. Det finns många olika senskidor, tex över karpus (framknä) och has, sårskador där bör undersö vidare, helst på klinik. Viktigt att veta lite grundläggande om anatomi; vad finns under huden där såret är?
VIDRÖR ALDRIG SÅR UTAN PLASTHANDSKAR PÅ!

Hur tvätta sår?
I första hand koksaltlösning men om såret är mycket nedsmutsat bör man börja med kranvatten med ljummet vatten från vattenslang. Spola mycket vatten på såret för att få bort smuts & bakterier.
Använd ej tvål, jod, klorhexidin el dylikt som rutin, men vissa antiseptiska lösningar (polyhexanid eller jod) kan ibland användas om såret är mycket nedsmutsat eller infekterat.
Koksaltlösning är bra att ha i stallet.
Om en första grovrengöring inte varit nödvändig, fylls såret med koksaltfuktade kompresser eller hydrogel inför klippning av håren i sårkanterna. Dessa kompresser/gelen avlägsnas sedan när sårtvätten påbörjas.
I väntan på veterinär undersökning: Efter en genomförd sårtvätt bör såret helst ”fyllas” med hydrogel. Fyll såret med hydrogel och lägg därefter ett bandage där en kompress med blank yta kan läggas på såret (får inte fastna).
Debrisoft Pad eller Lolly är en produkt som är utmärkt att använda för rengöring/ upprensning (debridering) av sår som tar bort smuts, bakterier, död vävnad utan att skada den friska vävnaden.
Sårbehandlingens omedelbara åtgärder:
Vidrör aldrig sår utan att ha plasthandskar på.

Undersök såret: är underliggande strukturer skadade eller är det ”bara” ett enkelt sår? Spola/skölj för att få bort smuts.
Om hästen behöver åka till klinik: fyll såret med hydrogel och bandagera inför transport till klinik.
Alla traumatiska sår ska debrideras (sårupprensning). Detta ska aldrig hoppas över oavsett om såret sedan ska sutureras eller lämnas att läka sekundärt (öppet, ej sys).

I väntan på veterinären:
Sårtvätt, särskilt om mycket nedsmutsat.
Stoppa inget annat än möjligen hydrogel i såret.
Lämna såret öppet eller lägg helst på en hydrogel i såret samt ett skyddsbandage till veterinär undersöker djuret.
Sårskador hos häst:
Sårskada kan sys även efter många timmar, men kan även lämnas utan suturering fastän skadan är alldeles färsk, allt beroende på skadans art.
Sårskador bör hanteras som akutfall. Om det samtidigt är underliggande strukturer skadade kan det föranleda remittering till djursjukhus även mitt i natten.

Stakningsskador: vanligt med skador av främmande föremål som helt eller delvis sitter kvar någonstans på hästen, vanligast i hoven, t ex pinnar, spikar eller annat.
Ta ej bort föremålet ur hästen om det inte är helt uppenbart är nödvändigt för transport, rådgör helst med veterinär först.
Många av dessa skador kan behandlas hemma i stallet.
Allt främmande material kan inte alltid hittas. Såret brukar då först läka, men efter ett tag brukar en fistelgång öppna sig, det rinner vätska och var och ibland kan t ex en pinne komma ut av sig själv.

Ögonskador
Sårskador på ögonlocken bör nästan alltid sys.
Hornhinnesår är alltid akuta vad gäller viktigt med snabb behandling eftersom hästen snabbt utvecklar druvhinneinflammation, uveit, vilket innebär en inflammation i stora delar av ögat som kan leda till upprepade återfall och slutligen blindhet.
Så fort man ser en häst som kniper med ett eller bägge ögonen eller om en gråvit hinna ses på hornhinnan ska veterinär tillkallas.
Vid hornhinnesår ska veterinär alltid kontaktas akut. Hornhinnesår sys ej om inte hela hornhinnan perforerats. Behandling med pupillvidgande medicin, antibiotikadroppar/-salva samt smärtstillande/ antiinflammatorisk medicin.
Sårläkning
Sår ska inte läkas i luftig miljö, sår ska läka i lagom fuktig miljö. Sårsekret tillför de celler, tillväxtfaktorer, enzymer och andra ämnen som såret behöver för att läka.
En fuktig sårmiljö gör mindre ont & leder till bättre och snabbare läkning jämfört med en torr sårmiljö.
Färre infektioner kommer att uppträda. Optimal sårläkning erhålls när en lämplig mängd frukt finns i såret.
Modern sårbehandling
Hur erhålls den fuktiga miljön? Jo, genom att använda någon form av tättslutande förband. En fuktig sårmiljö leder till att bandagebytesfrekvensen kan minskas ganska avsevärt, såret läker betydligt snabbare och det gör mindre ont, ffa att byta förbanden.
Det perfekta förbandet håller sårbädden fuktig hela tiden och huden runt såret torr hela tiden. En nackdel med fuktig sårmiljö kan vara att sårkanterna löper risk att sargas av sårsekret, varför det är viktigt att alltid ha ett bra absorberande lager av förband utanpå det interaktiva/ bioaktiva förbandet och att alltid rengöra huden runt omkring såret noga vid varje bandagebyte.

Bandagering
Bandagets funktion är att skydda och immobilisera såret, ge tryck och minska risk för uppkomst av hålrum med vätska i, minska ödembildning och svullnad, stödja den omgivande vävnaden och möjliggöra fuktig sårläkning.
Tänk på att om bandaget dras åt för hårt skadas den underliggande vävnaden som i allra värsta fall kan dö. Polstring är viktigt innan gasbinda dras åt.
Grunderna för bandagering:
A) Fördelar & nackdelar med bandage
B) Anatomi – vad finns under huden
C) Vad består bandaget av för olika delar
D) Bandagematerial
E) Bandageringsteknik
Nackdelar:
Kan ge tryckskador om det läggs på felaktigt
Kan ge ökad svallköttsbildning (häst)
Kostnad
Dåligt lagda bandage kan orsaka trycksår på vilka ställen som helst på kroppen! Viktiga anatomiska strukturer där man alltid måste polstra extra:
– Ärtbenet
– Akillessenan strax ovanför hälbenet
– Gärna också malleolerna (benknölarna) ovanför karpus (”framknä”) och has
Bandagering
Primärlagret
Primärlagrets funktion kan vara att debridera (rensa) eventuellt tillföra medicin av något slag, möjliggöra fuktig sårläkning, överföra sårsekret från såret till sekundärlagret och vara ett skydd för såret.
Det finns ännu inte så mycket forskning avseende användandet av bioaktiva och andra moderna kompresser på djur.
Bolagen som säljer dem påstår ofta att alla kompresser är bra på alla sår och i alla stadier av läkning men det finns ingen kompress som är optimal att använda under hela läkningsförloppet. Viktigt att kunna den normala sårläkningen och att veta var i läkningen ett sår befinner sig, så att rätt sak kan stimuleras vid rätt tillfälle.

Sekundärlagret
Det mellersta lagret i bandaget är ett absorberande lager som håller sekret borta från sårytan. Det ska vara tillräckligt tjockt för att kunna absorbera den vätska som bildas i såret fram till nästa bandagebyte.
Detta lager kan vid behov vara stabiliserande.
Vanligen används bomull.
Bomull blir dock ganska tättslutande och hårt av vätska så det kan vara bra att använda en vanlig variant av absorberande kompress eller t ex dambinda utanpå kontaktlagret innan bomullen rullas på.

Tertiärlagret
Bandagets yttersta lager håller ihop alltsammans.
Består oftast av gasbinda eller tejp av något slag (Vetrap/Powerflex), men även skenor av olika slag kan användas som extra armering.
Moderna primärförband
Definition
Bioaktiv: Med bioaktiva förband avses sådana som levererar eller stimulerar leverans av substanser som är aktiva i läkningskaskaden.

Interaktiv: De interaktiva förbanden kontrollerar omgivningen i såret och skapar fuktig sårmiljö.
Många av de moderna förbanden är designade för att vidmakthålla en fuktig sårmiljö, vilket gör att sårvätska och tillväxtfaktorer förblir i kontakt med såret och på så vis befrämjas autolytisk debridering (självrensning) och snabbare sårläkning eftersom såret är i vätskebalans.
Bioaktiva & interaktiva kompresser
Det finns ingen kompress som stimulerar alla delar av sårläkningen
Rätt kompress vid rätt tillfälle.
Viktigt att känna till sårläkningens olika faser.
Mest användbara vid sekundärläkning, dvs öppet läkande sår (ej sydda).
Typer av primärförband:
Hydrogel
Alginat
Skum
Antimikrobiella
Gasvävsliknande (gammalt, ej bioaktiv eller interaktiv, fastnar)
Hydrogel

Till första hjälpen hos ägaren.
Ger bra fukt & skyddar
Kan användas för att täcka såret vid t ex klippning
Kan användas på sår någon dag till soppandet kommit i gång.
Ger självrensning av såret och har till stor del ersatt de dry-dry eller wet-dry bandage som tidigare användes ganska mycket på smådjurssidan. Hästsår är mycket mer fuktande och behöver mer sällan hydrogel.
Skall endast användas under den inflammatoriska fasen
Kan vara bra till mycket ömmande sår.
Skum (foam)
Hydropolymer, (polyuretan)skum, allroundförband.
Absorberar sekret, olika mycket beroende på kompressens tjocklek, ej till kraftigt vätskande sår. Till i princip alla sår, kan även användas på suturerade sår.